logo

Just N. Qvigstad, Oslo

Tubes LX telegram Televimsen VHF terminals Norwegian AM stations Radio tax

Home > Televimsen > Map


TELEVIMSEN

 

Originale Televimsen malt i henholdsvis sort /hvitt (grå/grått), blått og rødt.

Televimsen, skapt av Ivo Caprino, var en gjennomgangsfigur i TV's barndom i Norge. Han ble benyttet både i stillbilder (som f.eks. ved Teknisk feil) og det ble laget små filmsnutter der han kom med bemerkninger og visdomsord. Han dukket opp allerede i 1960 og ved NRK's første fargesending, nyttårsaften 1971, var han iført fin rød jakke.

Caprino lagde også en modell av Televimsen som kom i salg. Den var ført i sort/ hvitt, men ble senere også malt i farger. Figuren er støpt i gips og håndmalt, derfor kan malingen avvike noe fra eksemplar til eksemplar. På noen har han faktisk antydning til en liten bart og skjegg. Figuren ble meget populær og er i dag et samlerobjekt. Det har derfor dukket opp både kopier og plagiater. Vær oppmerksom på at Caprino lagde kun en figur og denne finnes både i sort/hvitt og farger. Televimsen med cello hvor han lener seg til TV'en er ikke laget av Caprino, men er et plagiat. Caprino har selvfølgelig copyright på Televimsen så denne modellen og kopier er blitt produsert ulovlig. Den originale Televimsen ble produsert ved Figur Kunst A/S ved Hauketo i Oslo.

 

 

 

 

 Televimsen slik han var på TV'en på 60-tallet. Dukken som ble benyttet var ca dobbelt så høy som gipsfiguren i salg. Dessuten hadde dukken 5 utskiftbare hoder med forskjellig ansiktsutrykk som ble benyttet.

 

 Televimsen i farger:

 

Figurene til venstre er originaler laget av Caprino. Siden disse er håndmalte, kan en finne forskjeller i både i påføring av maling og fargenyanser.

Figurene til høyre er kopier. Den til venstre er en god kopi. Her har en tydeligvis benyttet en original for å lage ny støpeform.

 

 

Plagiater av Televimsen:

Høyde: 22,5 cm, vekt: ca 1000 g

Disse figurene må kalles plagiater siden Caprino aldri har laget noen Televimsen som dette.

Figuren til venstre er meget bra utført, med pen støp og ypperlig fargelegging.

Figuren til høyre er kopi av plagiatet, med dårlig støp og enda dårligere fargelegging.

Høyde: 22,5 cm, vekt: ca 800 g

 

Hvordan skille original Televimsen fra kopier:

Det enkleste er å se etter Copyright (C.r.) merket bak på plattingen til figuren. Her skal det stå: "C.r. CAPRINO." Originalen er også tyngre enn kopiene. I originalen ble det benyttet en metallstang for å stive opp figuren (hodet sitter fast selv om halsen knekker). Metallstangens lengde varierer tydeligvis noe for vekten varierer fra ca 340 g til 400 g. Kopiene veier ca 240 g. Caprinos førsteutgave malt i sort/hvitt veier ca 300 g.

.  Dette merket (C.r. CAPRINO.) skal stå på original Televimsen figur.

 Her har vi en kopi. Legg merke til at "C.r." mangler.

  Tilbake til hovedmeny.

 

 


Copyright 2010 Just N. Qvigstad - Regarding copying pictures and text please send me an E-mail.
Last update 25-November-2010